14. 10. 2015.

Uvođenje čvrste hrane, šta me je i koliko namučilo

Koliko teško može da bude da skuvaš povrće, izmiksaš ga u kašu i nahraniš time dete? Može da bude žešće teško, jer su ta tri jednostavna koraka verovatno najkompleksnija stvar kojom majka mora da se bavi. 

Prvo, čime da kreneš? Drugo, kad si saznao čime krećeš, kako brate mili da ga spremiš? A treće, šta sa detetom koje ne želi ni da lizne to što si spremila?

Za ovo treće nisam vična, ali za prve dve stvari sam magistar! Pa da počnemo ☺

Okolnosti su bile takve da je Lenka punila 4 meseca i da se tu u kući našla kutija pirinčane kaše za bebe koju je koristila jedna starija beba. Iz čiste radoznalosti sam pripremila malo kaše i pokušala da dam Lenki. Prošlo je kako se i očekivalo - potpuno razočarana i zgađena facica je te tri kašičice koje sam joj dala, svaku uporno izbacivala iz usta ☺ 

Ovo me nije pokolebalo, a ne treba ni vas - ta reakcija je potpuno normalna za bebu koja ceo svoj mini život pije samo mleko. Tako će reagovati i na vodu i na sok i na sve što bude probala prvih nekoliko nedelja. To ne znači da beba neće da jede i da se njoj nešto ne sviđa, pa nemojte na prvu razočarano odustajati.

Probala sam sutradan ponovo, pa sutra ponovo, pa sutra ponovo... U početku, stvarno nije važno da vaša beba pojede sve što ste joj spremili. Što se mene tiče, nije ni kasnije - neka jede koliko joj se jede (osim kada količina (mala/velika) koju pojede u vama budi veliku zabrinutost, naravno). 

Posle možda nedelju dana počela sam kašu da pripremam sama od namirnica koje sam kupovala. Za početak samo pirinač, skuvan u vodi da omekša pa izmiksan štapnim miskerom. To sam uvek morala da provlačim kroz cediljku da bih uklonila veće komade pirinča koji se nisu dobro izblendirali  i uvek bih koristila mleko da razredim kašu do neke gustine blizu gustini kaše ali ređe, jer je to još uvek bio sam početak.

Pa mi prijateljica predloži da pirinač prethodno sameljem u električnom mlinu za kafu, pa odem i kupim mlin za kafu i bude mnogo bolje. Tada sam već u ishranu polako uvela i proso, raž, ovas - za vrstu žitarica koje treba da dajete u uzrastu u kojem počinjete sa čvrstom ishranom, konsultujte se sa vašim pedijatrom. Svaku novu namirnicu dodajte ishrani sa već poznatom namirnicom ili samu (u slučaju žitarica, meni je bilo lakše sve kombinovati sa pirinčem) i sačekajte od 3-7 dana do dodavanja sledeće namirnice zbog mogućih alergija koje bi trebalo da se pokažu u tom periodu.

Onda se setim da ne moram da meljem već mogu od svake žitarice da kupim brašno. Uradim i to, pa pomešam određenu količinu od svakog brašna i stavim u jednu teglu. To mi je bio najbolji i najbrži način.

Kaša od žitarica:

200 ml vode stavim da provri pa polako dodam 2 kašike brašna od žitarica (pirinač, raž, ovas, proso ili svaku posebno ili samo jednu od njih, kako kad) sve vreme muteći žičanom mutilicom da bih razbila sve grudvice i kuvam 3-4 minuta. Ako ostane neka grudvica, procedim kroz veliku cediljku. Dodam mleka ili vode da razredim do željene gustine. Nemojte koristiti kravlje mleko već vaše ili adaptirano!

Pritom, za to vreme u glavi mi je paranoja - da li sam pogrešila, hoće li joj smetati ta jedna grudvica koju sam slučajno previdela, hoće li da napravi pometnju što joj posle kaše dam mleko, hoće li da joj smeta raž, hoće li svetski savet roditelja da me stavi u zatvor što sopstvenom detetu tako spremam kašu a ne dajem iz kutije... i ostale strašne priče pred spavanje. 

Proći ćete kroz isto i evo odaću vam tajnu: sa vašim detetom će sve biti u redu. Samo se opustite i za svaku dilemu pitajte iskusnije sveže mame, svoje mame ili pedijatra, pomoći će vam.

Sledeće pitanje: kada i kako početi sa povrćem i voćem?

Pirinač sam od napunjena 4 meseca davala sigurno 2 nedelje, pa sam kasnije uvela i ostale žitarice i tako nastavila još dve nedelje. 

Onda sam, kada je napunila oko pet meseci, počela sa sokom od jabuke i šargarepe između obroka ponekad, po savetu pedijatra. Pa sam posle nekoliko dana prvi put skuvala krompir, izmiksala ga i dala joj da proba. To joj se svidelo pa sam na svaki 3-4 dan uvodila novu namirnicu zajedno sa krompirom koji mi je osnova za sve: šargarepu, tikvicu, karfiol, brokoli, tikvu/dulek, spanać. 

Na pet i po meseci sam počela sa voćem, tako što sam ga kuvala pa pasirala zajedno sa žitaricama. Prvo sam uvela jabuku, pa onda breskvu jer je bila u sezoni, pa onda i bananu. bananu ispasiram viljuškom pa izblendiram sa skuvanom pirinčanom kašom.

Sada je napunila 6 meseci pa sam joj za večeru uvela Milupa 7-Corn žitarice koje pripremam sa mlekom, nemaju u sebi šećera, konzervansa, soli, aditiva i slično i deluju mi kao dobar izbor jer su lake za pripremu i objedinjuju 7 žitarica koje su joj potrebne.

Počnite prvo sa povrćem, svakako da bi se vaša beba prvo navikla na ukuse koji nisu slatki da vam ne bi kasnije pravila problem sa uvođenjem povrća.

Moja paranoja vezana za njenu ishranu prestala je kada sam počela da se držim jednog plana ishrane i jedne određene satnice koju sam pronašla u magazinu Nutricija a koja se uklopila u moja shvatanja. Ubijalo me je što nisam znala kad šta smem da dam, kako šta da kombinujem, kad šta da uvodim. Mislila sam da ako joj ne dam povrće u 12 sati, da sutra više neće hteti ni da ih jede, ali nije tako. Mislila sam da ako slučajno ne pojede sve što sam pripremila, da više neće hteti nikad ni da okusi ništa, ali nije tako. Mislila sam da sve radim pogrešno, ali nije tako. Mislila sam da nikada neću osetiti sigurnost u svoje postupke ali NIJE TAKO! Onog trenutka kada sam shvatila da mom detetu NIŠTA ne fali i da dobro napreduje i da je savršeno zdrava i sa ne pojedenom kašicom do kraja ili preskočenim voćnim obrokom - tada sam znala da sve radim kako treba i da svaka mama radi kako treba, jer radi najbolje što zna.

Desilo se da Lenka nije htela da jede kašicu sa brokolijem. Tada sam pala u očaj - eto, desilo se! Dala sam joj voće pa sad više neće da okusi povrće!

E pa nije! Sutradan sam probala ponovo, sa malo lepšom kašicom - sa umerenim odnosom povrća i smazala je dok si rekao keks. 

Samo verujte u sebe i budite uporne ♥
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pregled obroka za bebu oko 6 meseci:

- 06h mleko
- 09h mleko
- 12h povrće (od šestog meseca i meso, koje ja još uvek nisam uvela - ne žurim sa tim)
- 15h žitarice sa voćem
- 18h Milupa 7-corn žitarice sa mlekom
- 21h mleko

Između obroka dam malo vode ili razblaženog soka, ali ne uvek i ne obavezno.

Povrće kuvam ili u malo vode ili na pari. Kuvanje na pari je svakako zdravije jer povrće i voće na taj način zadržava više hranljivih sastojaka, vitamina i slično. Ako je potrebno da razredite kašu do određene gustine, koristite vodu u kojoj se kuvalo povrće, mleko ili vodu.

Nemojte nikada dodavati šećer i so u kašice koje pripremate. Kada kupujete gotove kaše, potrudite se da ne sadrže šećer - tako maloj bebi ne treba šećer u ishrani. Začine takođe zaobiđite. Meso dobro skuvajte, povrće i voće uvek kuvajte da omekša ali nemojte mu uzeti dušu kuvanjem od sat vremena i slično. 

Primer jedne povrtne kašice kuvane na pari:

1 manji krompir
1/2 manje tikvice
1 cvet karfiola
nekoliko listova spanaća

Priprema:

Oljuštite krompir i tikvicu pa ih operite. Operite i spanać i karfiol. Šerpu sa vodom stavite da provri pa preko stavite rupičastu šerpu za kuvanje na pari. Na nju stavite krompir sečen na kocke, tikvicu kojoj ste uklonili središnji deo sa semenkama i isekli na komade, karfiol koji ste podelili na cvetiće i listove spanaća koje ste isekli na trakice. Poklopite i pustite da se kuva 15-ak minuta ili dok ne omekša.


Skuvano povrće preručite u manju činiju ili dublju a užu mericu, pa izmiksajte štapnim mikserom da dobijete glatku kašu. Ukoliko je potrebno, dodajte malo tečnosti od kuvanog povrća. 



Tekst će biti dopunjen informacijama ukoliko bude bilo potrebe za tim.

Vaša Milica!

2 коментара:

  1. Hm, hm...svako hrani svoje dijete onako kako misli da je najbolje, naravno. :-)
    Kod nas je to išlo malo drugačije. Mnogo sam istraživala i kao najbolju soluciju sam izabrala da će dohrana početi tek sa napunjenih 6 mjeseci, jer je tek tada bebin probavni trakt postaje zreo da vari išta drugo osim mlijeka( u našem slučaju samo maminog). Svaku namirnicu smo uvodili bar tri dana. A svaki sledeći obrok nakon dva mjeseca. Tako da smo večeru uveli tek sa 10 mjeseci, a posle godine i užinu. Mislim da za bebe nema potrebe ni za kakvom žurbom u uvođenju u obroka, a kamoli namirnica.
    Imate jako lijep blog.
    Puno pozdrava. :-)

    ОдговориИзбриши
  2. Bas lep tekst! Moja poruka mamama je da se ne opterecuju rasporedima i pravilima, vec da se uglavnom drze svoje intuicije. I pedijatri imaju svake godine nova pravila. U 'nase doba' (2011) ovde u Holandiji savetovali su da ne pocinjemo sa cvrstom hranom do punih 6 meseci. Do tada samo majcino mleko. Prva cvrsta hrana je bila sargarepa kuvana na pari, posle par dana smo probali tikvicu, a onda presli na voce - prvo kajsiju (bilo je leto). Vrlo brzo i avokado. Negde oko 10 meseci probali lososa kuvanog na pari, sa malo pirinca), bilo hit. Zitarice (osim pirinca i korice hleba) nismo probali do prvog rodjendana. Sok takodje. Secer i so isto tako, to se podrazumeva. Ovde se i dan danas savetuje da ne mora sve da bude glatko ispasirano, vec da se i bebama od pola godine daju i malecki komadici.

    ОдговориИзбриши

Budite slobodni da u komentaru napišete svoje mišljenje ili iskustvo ☺