10. 6. 2015.

Buduća mamo, ovo je sve što želim da ti kažem!

Draga moja buduća mamo, 

Sećam se dana kada sam se ujutru budila i samo mislila o njoj. Ona tada još uvek nije došla na ovaj svet a ja sam joj zamišljala kosu, gledala je u oči, maštala o njenom smehu i vajala je od naših emocija. Tako smo je silno želeli i tako je jedva čekali! 

Potpuno te razumem zašto u isto vreme osećaš i toliku ljubav i toliki strah. Započinješ potpuno novu etapu života u kojoj se do sada nisi oprobala, okrećeš list koji je možda najteži do sada... stvaraš novi život!
Uvek budi svesna toga da si ti stvorila taj novi život, obogatila si ovaj kosmos za još jednu dušu i kreirala još jedan par radoznalih očiju. Ti si heroj i ti si najjača na svetu! I niko, ali niko nije važniji od vas.

Pitaš me da li je teško? Biću potpuno iskrena sa tobom... zaista jeste teško prvih dana, nećeš biti sigurna ni u jedan svoj korak i nećeš biti načisto sa tim da li ćeš ikada savladati to preteško majčinstvo. I nisi jedina, svaka od nas je to prošla. Znaš, te dane kada sam došla kući sa svojom Lenkom ne bih menjala ni za šta na ovom svetu. Iako bih sada mnoge stvari odradila drugačije, opet sam svesna da sam tada radila najbolje što sam znala  a sada shvatam da je tako najbolje - da je naš način najbolji način! 

Znaj da će sve što tih dana budeš radila imati velike veze sa tvojim hormonima. Želela to sebi da priznaš ili ne, biće ti užasno teško da se pomiriš sa sobom takvom, sa promenama na svom telu, sa potpuno drugačijim pogledom od onog koji pamtiš u svom liku. Sada dok još čekaš svoju bebu, zamoli svoje najbliže da ti budu podrška, zamoli svoju mamu i svoju svekrvu da se prisete sebe kada su rađale i neka ti pomognu razumevanjem i toplom rečju - ženska podrška u tim trenucima će ti biti najpotrebnija iako ćeš je u mnogim trenucima negodovati ma koliko voliš te žene oko sebe i znaš da ti žele najbolje. Nekim mamama i nekim svekrvama nije potrebno objašnjavati i tada si najsrećnija na svetu, jer možeš da budeš to što jesi bez zadrške - žena koja je rodila dete - i hvala im na tome do neba. Možda ćeš imati problema da se povežeš sa svojom bebom, možda nećeš osećati to što misliš da druge mame osećaju, ruke će raditi jedno a srce će osećati drugo... Daj i tome vremena, neka dođe prirodno... Neka se srce samo otvori i zaigra u svom ritmu!

I budi apsolutno sigurna u to da će se hormoni smiriti, samo im daj malo vremena... Probudićeš se jednog jutra i shvatićeš da je sve prošlo, da si ponovo ona stara, da si ponovo ona u koju se tvoj muž zaljubio, da si ponovo ona koju si volela da vidiš u ogledalu i da si odjednom sebi i lepa.

Kada se hormoni stišaju, onda ćeš potpuno drugačije gledati na svoje dete. Bićeš presrećna da sa njim provodiš vreme, da pričaš i gučeš, da pevaš pesme koje ni ne postoje, da presvlačiš te mokre pelene, da kupaš te rukice i nogice, da gledaš kako se budi... 

Sigurna sam da oko sebe imaš mlade mame koje ti daju savete kako šta treba da radiš ili ti pričaju o svojim velikim majčinskim mukama. Svaka je na svoj način uplašena i misli da treba da ukaže samo na one teške trenutke, da te kao pripremi na to što te čeka, i svaka misli da time što se požali na neprospavanu noć da to na tebe ne utiče. Znam da utiče, znam da sigurno pomisliš da li ćeš to moći i da li je to stvarno ono što želiš. Ali, evo, moja odgovornost kao tako mlade mame je da ti kažem da ćeš biti najsrećnija! Da ćeš svakog dana dobiti novu energiju svakim pokretom tvoje bebe i svakim pogledom koji ti uputi. To je neiscrpni izvor sa kojeg ćeš svakog dana neumorno piti. Neobjašnjiv rečima...

Znaš ono kada ti ja kažem da je Lenka plakala nekoliko sati bez prestanka i da sam htela da sednem i da plačem zajedno sa njom? Znaš, to je težina koja traje samo dok traje i samo plakanje. Onog trenutka kada ti se umiri u naručju ili čuje tvoju pesmu ili odreaguje osmehom na tvoju provokaciju, tog trenutka ti se iz srca izbriše strah, nemoć i tuga koju si osećala. Kažem ti, kod u glavi se potpuno promeni. Suština postaje mnogo važnija i lepša od svih suština koje nas kroz život prate.

I ajde molim te, da li ćeš imati vremena za sebe! Pa naravno da ćeš imati i da treba da ga imaš! Odaću ti tajnu: dok ona spava ti možeš da nalakiraš nokte, da se našminkaš, da pročitaš onu knjigu koju si započela, da isprobavaš sve one cipele koje imaš na lageru, da je tako uspavanu povedeš u šetnju, da skuvaš sebi omiljeno jelo, da sedneš i gledaš u plafon ako te to čini srećnom u trenutku. Ništa nije važnije od srećne majke a srećna majka nema tamne kolutove oko očiju, jedan obrok dnevno i konstantan bol u leđima. Srećna majka zna lepo da se obuče po kući jer joj je to važno tog dana, srećna majka ima vremena da na lice stavi masku jednom nedeljno i ode kod frizera da se resetuje. Svi će biti ponosni na tebe ako im daš do znanja da uživaš u svom novom životu. 

Nije poenta podrediti život bebi i zaboraviti na sebe već je poenta da naučiš da održiš svoj ritam zajedno sa bebom. Jeste, sve se promenilo i sada imaš konstantnu "obavezu" da jedan mali život neguješ i voliš. Nema odmora, nema dana kada ne moraš da budeš majka. I jeste, teško je da to shvatiš i sa tim naučiš da živiš, ali kada uspeš da razumeš da sve može da ostane isto ili približno isto a da još pride imaš radost da budeš i majka - sve će postati lakše.

A da li ćeš moći i da li ćeš znati? O da! Ti si stvorena za to i niko u tome ne može da bude bolji od tebe! Ti si heroj i zauvek ćeš biti heroj! I sigurno ćeš biti inspiracija za neke nove mame kada im budeš pričala ovo što ja tebi sada govorim... O ne, neće te one baš slušati, kao što ni ti mene sada ne slušaš ali imaćeš neodoljivu želju da im kažeš da ih razumeš i da si na njihovoj strani ma šta da se desi. To je točak koji mora da se okreće ☺

Milica

1 коментар:

Budite slobodni da u komentaru napišete svoje mišljenje ili iskustvo ☺